Barion Pixel

A bilire szoktatás menete

Tanácstalan vagy és mindenki mást mond a szobatisztasággal kapcsolatban? Szeretnéd a legjobban támogatni a gyermekedet ezen az úton és meg akarod érteni az egész folyamat lelki hátterét is? Tegyük együtt tisztába a dolgokat! Cikkünkben megismerheted a bilire szoktatás menetét.

Bilire szoktatás: menetrend kezdőknek és már-már feladni készülőknek.

  • Úgy kiborítanád már, de még csak neked sikerült a tanácstalanságig eljutnod?
  • Szeretnéd, ha ez a kis tárgy, ami már egy ideje bevetésre vár a fürdőszobában, a mindennapjaitok aktív része lenne?
  • A gyerkőcöd egyelőre azonban csak a pelusához ragaszkodik?
  • Azt érzed, hogy csak te állsz még készen a nagy mutatványra?
  • Ha már elkeserednél, akkor… ne tedd! Van megoldás és jó néhány információ is, ami segít a gyerek bilire szoktatásában!
1. Nem megszökni, rászokni!
Akár tapasztalt anyuka vagy már, esetleg még csak most ismerkedsz a témával, tudatosítsd: a szobatisztaság kérdése és a bilire szoktatás menete egyáltalán nem magától értetődő. Mivel minden gyerek eltérő idegrendszerrel, érési folyamattal és érdeklődéssel rendelkezik, ezért nincs kőbe vésett ütemezés ebben a tanulási szakaszban (sem). Viszont van sok-sok tapasztalat, segítő szándék és ötlet, ami hasznos lehet.
2. Beszélgess gyermekeddel a témáról!
Magyarázd el gyermekednek, hogy mivel már nagylány vagy nagyfiú lett, eljött az ideje, hogy a pelenkát a bili váltsa le. Ez azt jelenti, hogy nappalokon már nem fog pelenkát használni, csak bugyit és nadrágot visel majd. Menjetek el együtt a gyerekruha boltba, hogy a kicsi maga választhasson mintás bugyikat, alsógatyákat magának. Így ő is beleszólhat az új fázisba. Fontos, hogy támogassuk őt ebben az átmeneti időszakban, hogy a bilire szoktatás pozitív élmény legyen számára.
3. Az elején maradjon a pelus éjszakára
Éjszaka továbbra is adj a gyermekre pelenkát, hogy biztosítva ezzel a kényelmét és a szárazságot. Csak akkor hagyjuk abba a pelenkázást éjszakára, ha több egymást követő éjszakán keresztül is száraz marad. Ezzel segítünk a gyereknek, hogy megtanulja kontrollálni a vizelését éjszaka is, és fokozatosan átállhassatok a teljesen pelenkamentes időszakra.
4. A türelem… eredményt terem a biliben.
Előbb, vagy utóbb, de a siker nem fog elmaradni – erre mindig emlékeztesd magad. Az időzítés viszont nagyon fontos! Ha valami fontos eseményre készültök, pl. kistestvér fog születni, költöztök vagy beteg egy családtag, akkor ezt vedd figyelembe a kezdésnél. Figyeld a jeleket és addig sajátítsd el a szükséges ismereteket, gyűjts információkat a baba bilire szoktatásának témájában!
5. Figyelj a jelzésekre!
Figyeld a kicsit napközben, és vedd észre a jeleket, hogy esetleg el kell mennie a mosdóba. Napközben rendszeresen kérdezd meg tőle, hogy kell-e pisilnie vagy kakilnia. A kérdéseket tedd fel neki az első ébredés, étkezés után, lefekvés előtt és a nyugovóra térése előtt. Az ismétlés kulcsfontosságú! Magyarázd el neki, hogyan veheti észre, hogy el kell mennie a mosdóba. Nem kell túlzottan belemenni a részletekbe, de segíts neki, hogy felismerje a főbb jelzéseket és érzéseket.
6. Kaki-baki?

Hagyj időt magatoknak arra, hogy kellő gyakorlással kialakuljanak a szokásaitok. Nem baj, ha közben előfordulnak „balesetek”, a rutin a napok múlásával folyamatosan rögzül majd. Pozitív inger lehet a kicsinek is tetsző bili, a megerősítő szavak, az ösztönző célok kitűzése is.

A bilire való szoktatás témája, az arról való kommunikáció legyen természetes, hogy a kicsi is szívesen beszéljen róla és bátran merjen kommunikálni a teste jelzéseiről. Légy biztos abban, hogy minden rendben fog menni!