Barion Pixel

A szobatisztaság kialakulása: ha már mindent kipróbáltál és mégsem szobatiszta

Szülőnek lenni  – ahogy Virág elvtárs mondta a Tanú című filmben – “nem egy habostorta”. Miután megtanultad “életben tartani” a gyermekedet, máris itt a dackorszak, amit megpróbálsz valahogy túlélni. De a java még csak most kezdődik. Hátra van még a neheze, például a szobatisztaság kialakulása.

A szobatisztaságra szoktatás az egyik első komoly mérföldkő, ami a kisgyerekes szülőket próbára teszi.

A szobatisztaságra szoktatás nehézsége

A szobatisztaságra nevelésbe általában kicsit félve, de mégis reménykedve vágunk bele. Egy-két alkalom után a gyerek ügyet sem vet a bilire. Ha szóba hozzuk, elengedi a füle mellett. Ha pedig kicsit erélyesebben próbáljuk “terelgetni”, csak még keményebb ellenállásba ütközünk. Hiába tapsoljuk meg minden pisilés után; hiába ígérünk neki égi mannát egy pár csepp pisiért cserébe és hiába próbáljuk ész-érvekkel meggyőzni, hogy “te már olyan nagy vagy, a pelenka babáknak való”. Részéről a bili ügy lezárva.

Tanácsok, amiket mindenkitől megkapsz

Anya elkezdi a netet bújni, hogy más szülők hogyan oldják meg az ilyen helyzeteket. Eközben kéretlenül is kapja a “jótanácsokat” más anyukáktól, a védőnőtől, nagyszülőktől:

 • hagyd otthon pucéran szaladgálni
 • vidd el húszpercenként pisilni
 • vegyetek zenélő bilit
 • ültesd a bilire és add oda neki az okostelefont
 • tegyél bilit minden szobába
 • jutalmazd matricával, drazséval, akármivel
 • ígérj neki valami nagy ajándékot a szobatisztaságért cserébe.

Te pedig jó diákként szépen mindet ki is próbálod, hátha beválik. Eközben tízpercenként kérdezgeted a gyereket, hogy kell-e pisilnie (persze nem kell neki). Aztán egy perc múlva vidáman csurgat a nappali szőnyegére.

Kezdesz összezavarodni és egyre türelmetlenebbé válni. Egyszer csak azon kapod magad, hogy kiabálsz a gyerekkel és emiatt még lelkiismeret furdalásod is van. Erre aztán végképp nem érünk rá! Ödönke szeptemberben oviba megy, addig muszáj ezt megoldani! Ezekkel a módszerekkel biztosan nem fog megoldódni a szobatisztaság probléma.

A szobatisztaság érettség jelei

Ha már sok netes cikket olvastál, akkor kívülről fújod a szobatisztaságra utaló érettség jeleit.

 1. Fizikai érettség: ha képes a vizelet és széklet visszatartására
 2. Szellemi érettség: ha felismeri a teste jelzéseit (észreveszi, ha pisilnie vagy kakilnia kell – és ezeket meg is tudja különböztetni); ha tudja, hogy ilyenkor mit és hogyan kell csinálni (megkeresni a bilit, gatya le, záróizmok off, törlés, gatya fel, stb)

Ez mind stimmel. Akkor mi lehet a baj?!

A legfontosabb érettség a szobatisztasághoz

Csak érdeklődöm: melyikőtök akarja jobban ezt a szobatisztaság dolgot? Te vagy a gyerek? Na, ez az!

 • Érzelmi érettség: ami annyit jelent, hogy a gyerek szobatiszta AKAR lenni. Nem Anyu miatt, nem a jutalomért és nem a nyomás hatására: hanem egy belső késztetésnek köszönhetően, ÖNSZÁNTÁBÓL! Ez az ami igazi hajtóerőt jelent és gyermeked fénysebességgel tart a célja felé. Mert ez az Ő CÉLJA! És ugye tudod: ha egyszer valamit a fejébe vesz, akkor azt 100%, hogy eléri. Vagy inkább 120 :)

“Ok, de az idő rohan! Az óvoda hamarosan kezdődik és én nekem nincs időm ölbetett kézzel ülni és kivárni, amíg ő úgy dönt…”

Hogyan segítsd a szobatisztaság kialakulását?

 • Mutass példát: hadd lássa, amikor pisilni mész (Jé, Anya se pelusba pisil)
 • Legyen neve a kis és nagy “dolgoknak”: így ő is a nevén tudja őket nevezni (pisi, pipi, kaksi, gyurma, barnamaci, stb)
 • Legyen készenlétben a bili/szűkítő/fellépő, amikor a gyerek használni akarja, akkor használhassa
 • Kerüld a hatalmi harcot: ne utasítsd (ülj rá, gyere megyünk pisilni). Ha akar ráül, ha nem, nem.
 • Kerüld a jutalmazást, mert ez egy fontos fejlődési folyamat – a gyereknek tudatában kell lennie (A jutalom egy külső motiváció, ami miatt lekerül a fókusz arról, hogy ezt a célt valójában Ő akarja elérni.)
 • A legtöbb elgyötört szülő óriási súlyú és jelentőségű ügyként kezeli ezt a szobatisztaság kérdést, annak minden stresszével és drámájával együtt. Te légy ennél tudatosabb: ez egy könnyed és természetes folyamat, ami idővel mindenképpen meg fog történni. Ha gyermeked ezt látja rajtad, akkor ő is természetes és könnyű dologként fog tekinteni a bili-ügyre. Íme egy varázsmondat, amit akár minden nap mantrázhatsz: “nem aggódom miatta, bízom benne!”

Az érzelmi érettség másik neve: belső motiváció. Azaz egy DÖNTÉS, amit a gyermeked hoz meg és emiatt a sajátjának tekinti. Ez nagyon meggyorsítja a szobatisztaság kialakulásának folyamatát. Nincs szorongás, nincs dráma, nincs hiszti, nincs hatalmi harc, és nincs (vagy csak ritkán) balesetezés. Ennek elősegítésére lehet egy nagyon jó eszköz a Pá-pá pelus könyv. 

Érdekesség: Több nemzetközi vizsgálat is rámutatott, hogy amelyik gyereknél a szobatisztaságra szoktatás “fájdalom mentesen” zajlott le. Azaz pozitív tapasztalás volt, ott a gyerekek nagyobb önbizalommal és egészségesebb énképpel léptek tovább az újabb kihívások felé.

Szobatisztaság ellenállás nélkül

“Kisfiam majdnem 3 éves volt és csak pelusba volt hajlandó kakálni. Megkaptuk a könyvet,eleinte úgy tűnt nem érdekli. Aztán minden nap legalább 2x elolvastuk. Két hét sem kellett hozzá és önszántából a bilibe kakált. Azóta nem kéri a pelust csak ráül a bilire vagy a wc-re kell ráültetni. Varró-Kiss Adrienn, Nyíregyháza”

Tekintse meg teljes könyvkínálatunkat IDE kattintva!