Barion Pixel

A szobatisztaság érettség jelei

A sikeres szobatisztaságra neveléshez alapfeltétel, hogy a gyerek mutassa a szobatisztaságra való érettség jeleit:

Ezek a jelek lehetnek például:

 • A gyermek rendszeresen száraz pelussal ébred
 • Pelusa több órán át is képes száraz maradni
 • Észreveszi, hogy pisis vagy kakis a pelusa
 • Kíváncsi, hogyan használják a vécét a nagyobb gyerekek

Sok különböző megközelítés létezik, hogy melyik a legjobb útja annak, hogy a gyerek megszabaduljon a pelenkától. De az a legfontosabb, hogy olyan módszert válassz, amelyik a legjobban megfelel Neked, a gyermekednek és a körülményeiteknek.

Három bevált stratégia a szobatisztaság eléréséhez

Stratégia #1: Majd ha készen áll…

Ez arról szól, hogy a gyerek szinte azonnal szobatiszta lesz, amint készen áll rá. A szülő nem ragaszkodik a változáshoz: ez a gyerek választása, ezért ő irányít. Ilyenkor a folyamat viszonylag gyorsan lezajlik és balesetek is csak ritkán fordulnak elő.

 • A módszer előnye: Nincs nyomás sem a szülőn, sem a gyereken – ez sok feszültségtől kímélhet meg benneteket. Ha eljött az idő, a gyerek tudja a dolgát.
 • Hátránya: Bármeddig elhúzódhat. Elképzelhető, hogy a gyerekben fel sem merül, hogy el kellene dobnia a pelust. Sokat segíthet, ha van előtte egy minta: egy nagyobb testvér vagy más idősebb gyerek, akitől ellesheti a bili vagy a vécé használatát.

Nektek való ez a pelusról leszoktatás módszer, ha van időtök és nincsenek kényszerítő körülményeitek. Ha ezt választod, akkor nincs más dolgod, mint megteremteni a feltételeket (pl bili beszerzése) és türelemmel várni amíg a gyerek elkezdi használni – és dicsérni őt minden próbálkozásért.

Stratégia #2: Ha szorít az idő…

Ha nincs időd kivárni, amíg a gyerek magától rákap a bilire (pl óvodakezdés vagy más sürgető körülmény miatt), akkor bátoríthatod is őt a változtatásra. Tisztázd vele előre, hogy mi is fog történni – így a gyerek fokozatosan megtanulja, hogy mit vársz el tőle. Hogy ez mennyi ideig tart, ez gyerekenként nagyon változó lehet – napok vagy hetek alatt komoly előrelépés várható.

Viszont, ha a gyerek nem érti pontosan, mit is kellene tennie vagy az idő sürgetése miatt nyomást gyakorolsz rá, akkor könnyen megtörhet a lendület és ez akár komolyabb ellenállást is kiválthat belőle.

Stratégia #3: Intenzív-módszer

Ennek a lényege, hogy kijelölsz egy időintervallumot, amikor csak a szobatisztaságra fókuszáltok. Készítsd be a bilit, tekerd fel a szőnyegeket és ne fogadj látogatókat! Minden figyelmed legyen a gyereké: fókuszban a sok játék és a bili. Célszerű ekkor többet itatni őt, hogy megtanulja felismerni a teste jelzéseit és legyen sok-sok alkalma használni a bilit. A módszer kulcsa, hogy a gyerek előre tudjon róla, hogy mikor és mi fog vele történni és nem szabad rá nyomást gyakorolni.

Balesetek biztosan lesznek, de pont az intenzivitás miatt hamar megtanulja, mit és hogyan kell tennie. A módszer előnye, hogy pár nap alatt bekövetkezik a változás és viszonylag kicsi a későbbi balesetek esélye.

A 3 legfontosabb dolog, miután észlelted a szobatisztaság érettség jeleit

 1. Ismeretek
  A gyereknek szüksége van ismeretekre: hogy működik ez az új dolog – mit, hogyan kell csinálni. Pontosan értenie kell, hogy mit is vársz tőle.
 2. Belső motiváció
  Sokat segít, ha nem külső nyomás hatására ül rá a bilire, hanem magától ébred fel benne a vágy – belső motivációból cselekszik. Ha úgy érzi, ez az ő döntése és ehhez minden eszköze megvan. Nincs ellenállás, teljes mértékben együtt fog veled működni. Ez a hajtóerő a lehető leggyorsabb és legbiztosabb módja a sikeres szobatisztaságnak!
 3. Türelem és felkészültség
  Tudd előre hogyan fogod (észrevétlenül) terelgetni őt a szobatisztaság felé. Legyenek eszközeid: gondold végig, mire hogyan fogsz reagálni, ha elakad a folyamat vagy balesetek történnek. Így tudsz neki segíteni, hogy önállóan átlendüljön az akadályokon.

Ez a 3 dolog nemcsak akkor segít, ha még most kezditek a szobatisztaságra nevelést, hanem a megrekedt folyamat továbblendítésében is.

Szobatisztaság ellenállás nélkül

“Kisfiam majdnem 3 éves volt és csak pelusba volt hajlandó kakálni. Megkaptuk a könyvet,eleinte úgy tűnt nem érdekli. Aztán minden nap legalább 2x elolvastuk. Két hét sem kellett hozzá és önszántából a bilibe kakált. Azóta nem kéri a pelust csak ráül a bilire vagy a wc-re kell ráültetni. Varró-Kiss Adrienn, Nyíregyháza”