Barion Pixel

Hogyan kezdjük a szobatisztaságra szoktatást?

www.ovisleszek.hu

Hány éves kortól és milyen körülmények közt érdemes bilire szoktatni gyermekünket? Hasznos tanácsok szülők számára a sikeres szobatisztaságra szoktatás érdekében.

A bilire szoktatás a szülők és a gyermekek életében is fontos pillanat. Majdnem annyira, mint amikor a csöppség először áll lábra, vagy épp először ejti ki az első szót a száján.

De hány éves kortól lesz egy átlagos gyerek szobatiszta? Mikortól érdemes elkezdeni a szobatisztaságra szoktatást? Mit tegyünk, ha nehezen megy a feladat? Legfőképp pedig: Hogyan csináljuk ezt úgy, hogy a gyermekünknek is jó legyen?

Ebben a bejegyzésben ezzel kapcsolatban hoztunk néhány hasznos tippet és segítséget minden szülőnek.

Hány éves kortól kezdődhet a szobatisztaságra szoktatás?

Azzal kapcsolatban, hogy mikor is érdemes elkezdeni gyermekünket a pelusról átszoktatni a bilire, megoszlanak a vélemények. Összességében azonban elmondható, hogy a bilire szoktatás esetében nincs konkrét „határidő”, amihez a szülőknek tartaniuk kéne magukat. A szobatisztaság elérése ugyanis egy olyan folyamat, mely nemcsak testi, de pszichés értelemben is egy fejlődési és tanulási folyamat eredménye.

Sok szülő szerint érdemes már kétéves kor előtt elkezdeni a szobatisztaságra nevelés folyamatát, ilyen módon az óvodakezdés idejére a csöppség már biztosan képes lesz magabiztosan használni a bilijét. A gyerekek különbözőek. Vannak, akik szinte egyik napról a másikra szobatisztává válnak és vannak, akiknek ehhez hónapokra van szükség.

Mi a legfontosabb a szobatisztaságra neveléskor?

Ezalatt az idő alatt a legfontosabb, hogy a gyermeket megfelelően támogassuk. Semmiképp se erőltessük abban az esetben, ha még nem érzi kényelmesnek vagy biztonságosnak a bili használatát.

Nem szabad, hogy túl nagy súlyt helyezzünk a nyakába, hiszen az csak nehezítheti a haladást, megerősíti a hétköznapi dolgoktól való, irreális félelmeket, és akár olyan traumát is jelenthet, melyet a későbbiek során nehéz lehet majd feldolgozni.
A szakértők szerint általánosságban elmondható, hogy a gyermek akkor áll készen a szobatisztaságra, ha a következő jeleket észleljük nála:

  • érdeklődik a wc-használat iránt
  • órákon át száraz marad a pelusa
  • zavarja, ha piszkos a pelusa

A szobatisztaság problémák okai

Sok szülőnek kell megküzdenie azzal a problémával, hogy a csöppségnek nehezen megy a pelenkáról a bilire történő váltás. Ez leggyakrabban a következő okok valamelyikére vezethető vissza:

  • A gyermek nem érti pontosan, hogy mit is várunk tőle mit is kellene neki csinálnia. Ezt könnyen kiküszöbölhetjük mintamutatással, illetve, ha „bilizős” könyvek segítségével, például a Pá-pá pelus könyvvel megbeszéljük a folyamatot.
  • A gyerkőc nem áll még készen a szobatisztaságra. Ha túl korán kezdjük a szobatisztaságra szoktatást akkor elhúzódhat a folyamat.
  • Egyéb változás is van a gyerek életében. Pl: kistestvér születése, költözés stb. Ha megtehetjük halasszuk el a pelusról leszoktatást egy nyugodtabb időszakra.
  • Nappalra már szobatiszta, de éjszakára még nem. Fontos tudni, hogy a nappali és az éjszakai szobatisztaság közt lényeges különbséget jelent az úgynevezett antidiuretikus (ADH) hormon, mely az utóbbi esetben nagyban befolyásolja a vizelet visszatartását. Ez a hormon a legtöbb gyermek esetében 3 és 7 éves kor között jelenik meg a szervezetben, ami azt jelenti, hogy sokszor az éjszakai ágybavizelés fiziológiai szempontból normálisnak tekinthető.

Figyelni a jeleket, mintát és ismereteket nyújtani, türelem, nyugalom és bíztatás – ez a siker receptje.

Szobatisztaság ellenállás nélkül

“Kisfiam majdnem 3 éves volt és csak pelusba volt hajlandó kakálni. Megkaptuk a könyvet,eleinte úgy tűnt nem érdekli. Aztán minden nap legalább 2x elolvastuk. Két hét sem kellett hozzá és önszántából a bilibe kakált. Azóta nem kéri a pelust csak ráül a bilire vagy a wc-re kell ráültetni. Varró-Kiss Adrienn, Nyíregyháza”

www.ovisleszek.hu