6+1 ok, amiért a Pá-Pá Pelus
zseniálisan működik

3 helyzet, amikor még ez sem segít….

Amikor először a kezedbe veszed ezt a könyvet, talán kicsit megijeszt az egyszerűsége. Rövidke mondatok, színes képek – semmi különös…
De amint egy kicsit jobban a dolgok mögé nézel, rá fogsz döbbenni – mennyire a gyerekek igényeire van szabva. És ha neked felnőttként nem is tetszik annyira, az nem olyan nagy probléma. A fő, hogy tízből nyolc esetben beválik. Miért?

  1. Mert képeken keresztül adja át az összes szükséges információt, és a gyerekek ezt a nyelvet értik meg a leggyorsabban.
  2. Mert rövid, jól átgondolt és egyszerűen megfogalmazott mondatok segítik a képeken látottak megértését.
  3. Mert megerősíti a gyerekben a hitet – az önállóan megszerzett tudására és készségeire alapozva, hogy mindezt ő is képes végigcsinálni.
  4. Mert a gyerek végre magyarázatot kap arra a kérdésre, hogy miért kell a már bevált rendszeren (pelus) változtatni. Magyarul: mit is akarunk tőle igazából.
  5. Mert eléri, hogy a gyerek vágyjon a nagyfiús-nagylányos, pelusmentes létre és ő is a kisgatyás-bugyis nagy gyerekek közé AKARJON tartozni.
  6. Mert teljes mértékben személyre szabható. Csak te ismered igazán a gyermekedet: bátran alakíthatsz a szövegen a kettőtök szájíze szerint.

+1 ok, amire talán soha nem is gondolnál…

A szobatisztaságra szoktatás éppen a dackorszak közepére esik. Ilyenkor a kicsikben felerősödik az “én akarom, én csinálom” iránti ragaszkodás. Akár értelmetlennek tűnő helyzetekben is ragaszkodnak ehhez a jogukhoz. Ezért működhet az “ide ne hozd a papucsomat” és a “eszedbe ne jusson megenni a lencsefőzeléket”.

Többen is írták már a Pá-Pá Pelusról, hogy semmi olyan nincs benne, amit egy józan szülő ne mondana a gyerekének. Így van. Csakhogy a szülőtől – egy kicsit is erősebb akaratú gyerek ezt nem fogadja el: amit anya, apa vagy a nagyi mond azt “nem akarom”.

Ellenben a könyv egy olyan külső forrás, amivel szemben jóval kisebb az ellenállás. A könyvekben érdekes dolgok vannak, emiatt nyitottabban fogadja az új ismereteket. Ha nem helyezünk rá nyomást, könnyen kialakulhat benne az az érzés, hogy a szobatisztaság valójában az ő saját ötlete. Nem a szülőnek engedelmeskedik, ez az ő döntése.

Bizony ez a könyv sem fog segíteni, ha:

  • éppen más nagy változás is van a kicsi életében (kistesó születése, költözés, családi problémák, ovikezdés, cumiról leszoktatás, stb)
  • valaki “hekkeli” a gyerek önállóságra való törekvését és helyette akar dönteni (most már éppen ideje leszokni a pelenkáról). Tehát ha valaki (a könyv útmutatásai ellenére) a saját bili-kampányát erőlteti a gyerekre, akkor bizony esély sincs a sikerre.
  • minősítgetik, kritizálják őt a pelenka miatt (pl: csak a babák viselnek pelust)

Ha már nagy benne az ellenállás…

Ha a kicsinek már sok negatív tapasztalata van ezzel a témával kapcsolatban és erős benne az ellenállás, akkor érdemes egy kicsit pihentetni a témát. Idővel érdemes véletlenszerűen az “orra előtt hagyni” a könyvet és megvárni, hogy magától kezdje lapozgatni. Ekkor jó eséllyel győz a kíváncsiság és végül az ő fejéből pattan ki a szobatisztaság ötlete 🙂