Barion Pixel

A nehéz óvodai beszoktatás problémája

Mit érzel, amikor a szeptemberi
óvodakezdésre gondolsz?

Amiben a szakemberek egyetértenek: A nehéz óvodai beszoktatás legtöbbször azért probléma a gyermeknél, mert el kell szakadnia az anyukájától. Még nem érti, hogy “délután jövök”. Egyetlen dolgot fog fel: őt otthagyták.
ranschburg jeno2

“Ahol erős kötés van, ott a gyereknek tiltakoznia kell! A szülő mondhat bármit. Őt otthagyták! Egy súlyos szeparációs félelem jelentkezik…”
“Az új környezet, az anya egész napos hiánya egy háromesztendős gyereknek még sok, ezért “kötelező”, hogy tiltakozzék.”

Dr Ranschburg Jenő – Szülők könyve

“A beszoktatás és a beszoktatási konfliktusok abból adódnak és attól függ milyen sokáig tartanak, hogy a gyermek hogyan tudja megérteni, feldolgozni és elfogadni azt, hogy ugyan elment Anya, de jönni fog értem.”

Majsai László – családterapeuta

Óvodai beszoktatáskor sok múlik azon, hogyan reagál a szülő gyermeke viselkedésére

Ha a szülő kifogy az türelemből, akkor…

  • Rövidre zárja az ügyet: “Elég a sírásból, mennem kell! Állj fel a földről és fejezd be a hisztit!”
  • Sajnálatból húzza az időt: “Megyek már, csak még egy puszit! Had öleljelek meg mégegyszer…”
  • Másokkal példálózik: “Nézd meg: az a kisfiú kisebb, mint te és mégse sír!”

A szülői szorongások néha „egyéni” megoldásokhoz vezetnek. Ettől a gyermek nagyon rosszul érezheti magát. A türelmetlen reakció elkerülésével elősegíthetjük az óvodába lépést frusztráció nélkül. 

 

Hogy érzi magát ettől a gyerek?

Beválik a figyelemelterelés oviba szoktatáskor?

A gyerek körül minden felnőtt azon igyekszik, hogy a gyerek jól érezze magát (ne sírj; nézd csak milyen szép rajzok/kisvonat/babaház stb; mások se sírnak stb), de ezzel épp az ellenkező hatást érik el. A gyerek továbbra is érzi magában a szorongást. Nem tudja megfogalmazni, de nincs egyensúlyban.

Ha mi arra koncentrálunk, hogy ő minden negatív érzése ellenére vidám és felszabadult legyen – ezzel arra neveljük, hogy ő és az érzései elfogadhatatlanok. Megtanulja elrejteni az érzéseit, hiszen csak az számít amit a környezete vár el tőle.

Hogyan könnyítheted meg számára az ovikezdést és az elválást?

  • Beszélgetés az ismeretlenről: minél többet tud gyermeked erről az új világról, annál könnyebben találja meg benne a helyét.
  • Az érzések elfogadása: segít, ha gyermekednek nem kell elrejtenie az érzéseit – mert te megérted őt akkor is ha neki éppen nehéz.
  • Gyermekedre szabott elválási rituálé: a rituálék kapaszkodót és biztonságot nyújtanak neki – csökkentik a szorongását
  • Megnyugtató tárgyak: macik, rongyik, alvókák – segítenek, hogy közel érezzen magához akkor is, amikor nem vagy vele
  • Pozitív megerősítés: ha azt érzi, hogy bízol abban, hogy ő képes helytállni – attól magabiztos és felszabadult lesz.
  • Örömteli viszontlátás: ha megtapasztalja, hogy minden elválás után érte mész (ahogy megígérted), akkor reggelente könnyebb szívvel enged el.

Reggeli elválás frusztráció nélkül

“Életem egyik legjobb döntése volt, hogy megvettem ezt a könyvet. Kb. 1 hónapja olvastam fel a kislányunknak, aki addig minden reggel óriás sírás mellett, az óvónéni segítségével volt csak hajlandó bemenni a csoportba. Miután többször elolvastuk, úgy látszik megéretette, hogy az elválás nem örökre szól, csak egy kis időre.”