Szobatisztaság ellenállás nélkül

Hogyan szerezd meg gyermeked együttműködését?

Akkor lesz EGYÜTTMŰKÖDŐ…

1. Ha pontosan megérti, hogy mit vársz tőle (elegendő információt kap, érthetően tálalva)

A szobatisztaság egy elég összetett és sok készséget igénylő folyamat. Gyermekednek elegendő információra van szüksége, hogy megértse: pontosan mit is vársz tőle. A gyerekek a KÉPEK világát értik meg a legkönnyebben, hiszen a gondolkodásuk is elsősorban képekben történik. Az így tálalt információ megragad, hiszen összekapcsolódik a képekkel.

2. Ha támogatod őt az ÖNÁLLÓSÁGRA való törekvéseiben (én akarom, én csinálom, stb)

A szobatisztaságra szoktatás éppen a dackorszak közepére esik. Ilyenkor a kicsikben felerősödik az “én akarom, én csinálom” iránti ragaszkodás. Éreznie kell, hogy ez az ő választása: van beleszólása a saját életébe és nem a feje fölött döntenek a sorsáról.

Mindez persze nem azt jelenti, hogy te a körmödet rágva várod, mikor kiált fel gyermeked: “nekem már nem kell pelus”. Ha felkelted az érdeklődését és bevonod őt a folyamatba, akkor a saját ügyének fogja tekinteni a “bili-ügyet”.

3. Ha külső elvárás helyett belső motiváció hajtja

Valójában ezen múlik a legtöbb: ha elég erős benne a motiváció, akkor MINDENT el fog követni, hogy a célját elérje. Nem kell őt noszogatni vagy folyamatosan ébren tartani a lelkesedését, hiszen Ő akarja a változást!

A kulcs a te kezedben van, hiszen te ismered őt a legjobban: mivel lehet motiválni, hogyan viseli a változásokat, milyen a kudarctűrése, stb.

Ha ezt a néhány egyszerű alapelvet figyelembe veszed, akkor jóval többet teszel érte, mint csupán bilire/vécére szoktatod. Az így szerzett sikerélmény növeli az önbizalmát és javítja a problémákhoz való hozzáállását is. Ennél többet nem adhatsz neki!

Szobatisztaság ellenállás nélkül

“Kisfiam majdnem 3 éves volt és csak pelusba volt hajlandó kakálni. Megkaptuk a könyvet,eleinte úgy tűnt nem érdekli. Aztán minden nap legalább 2x elolvastuk. Két hét sem kellett hozzá és önszántából a bilibe kakált. Azóta nem kéri a pelust csak ráül a bilire vagy a wc-re kell ráültetni. Varró-Kiss Adrienn, Nyíregyháza”