Barion Pixel

Bilire szoktatás mikor és hogyan? Felkészülni, vigyázz rajt!

1. FELKÉSZÜLNI… avagy a bilire szoktatás mikor kezdődik?

A kérdés, amely leggyakrabban felmerül a kisgyerekes szülőben a szobatisztasággal kapcsolatban, hogy: Mikor kezdjük?

A szobatisztaság egy képesség amelynek birtokában a gyermek már tud visszatartani és várni ha nincs mód azonnal elvégezni a dolgát. Éppen ezért nem lehet konkrét életkorhoz kötni a bilire szoktatás menetét, kezdetét.

Az optimális időpont megtalálásához azt kell szem előtt tartanod, hogy a gyerek készen áll-e a pelusról szoktatásra.

Ranschburg Jenő két feltételt fogalmazott meg ezzel kapcsolatban:

 1. „A gyermeknek el kell jutnia az értelmi fejlődés olyan fokára, ahol az egyszerű, közvetlen magyarázat következményeként világosan megérti, mit kívánnak tőle a szülei. Mindaddig, amíg a gyerek nem éri el ezt a fokot, csupán dresszúráról beszélhetünk, nem pedig az emberi értelemben vett szoktatásról, nevelésről.
 2. Képessé kell válnia a záróizmok akaratlagos szabályozására. Mindaddig, amíg ez nem történik meg, csupán feltételes reflex alakítható ki, de a testi szükségletek tudatos időzítése, szabályozása nem.” / Szülők kis könyve/

Hogyan jelezheti a gyermeked, hogy teljesülnek ezek a feltételek?

 • Láthatóan zavarja, ha koszos a pelenkája
 • Érdeklődéssel figyeli mások vécéhasználatát esetleg utánozza is azt
 • Érti és követi az egyszerű utasításokat
 • Figyel az ingerekre, tudatában van annak, amikor megtölti a pelenkáját
 • Pelenkája száraz marad akár 2 órán át

Ha a gyerkőc felől már indulhat a szobatisztaságra szoktatás, akkor már csak rajtad múlik a folyamat sikere.

Te is felkészültél már a bilire szoktatásra?

Sokszor hangoztatott, kicsit elcsépelt, de igaz, hogy a szobatisztaság nagy mérföldkő a gyermekek életében. Tudom, hogy nagyon szeretnéd ha már túl lennétek ezen a mérföldkövön. Szívesen hátradőlnél egy megkönnyebbült sóhajjal, hogy: “Huhh! Ez is megvan.” De meg lesz, ne aggódj!

Megoldandó probléma helyett lehet ez egy kellemes és sikerélményekkel teli tapasztalat mindkettőtöknek.

A problémamentes pelusról leszoktatás titkai

A titok nyitja két szó: türelem és terv

TÜRELEM: A szobatisztaságra szoktatás egy sok figyelmet igénylő folyamat melynek során adódhatnak a „nyugalom megzavarására alkalmas” helyzetek .

Csak néhány példa a leggyakoribbak közül:

 • Már negyedszer takarítom a padlóról a baleset eredményét és még délelőtt 11 óra sincs
 • Látom, hogy mennie kell de nem akarja félbehagyni a játékot
 • Érzi, hogy kell neki, de nem hajlandó ráülni a bilire
 • Bilizés? Csak kezdetben érdekelte.

Sokkal könnyebb megőrizni a nyugalmadat és türelmesnek maradni ha észben tartod, hogy ez egy tanulási folyamat – illetve, ha vannak eszközeid a hasonló helyzetek megelőzésére vagy kezelésére. Na itt jön képbe a TERVEZÉS…

TERV: Talán elsőre mókásan hangzik: tervet készíteni a bilire szoktatáshoz, de hidd el nagyon, nagyon megéri. A tervkészítés nem jelent mást, minthogy leülsz és összeszeded a gondolataidat: mit mikor, és hogyan szeretnél csinálni. Ha átgondolod a folyamatot, mentálisan is felkészülsz és így sokkal könnyebb lesz türelmesnek maradnod.

2. VIGYÁZZ! – Mikor már mindketten készen álltok 

A bilire szoktatás mikor kérdés már nem tűnik olyan bizonytalannak, hiszen a gyermeked készen áll és Te is készen állsz, eddig nagyon jó! Van azonban néhány olyan élethelyzet, amikor – mindezek ellenére – nem szerencsés elkezdeni a szobatisztaságra szoktatást.

 • költözés
 • kistestvér születése
 • most szokik vagy szokott le a cumiról
 • bölcsőde-, vagy óvodakezdéssel egyidőben
 • betegség
 • elutazás
 • családi problémák

Ilyen esetekben a legjobb, ha elhalasztjuk a szoktatást, hiszen egyszerre egy változással elég megbirkóznia a kisgyereknek.

3. RAJT – Mikor már minden készen áll a bilire szoktatáshoz

Készen álltok a bilire szoktatásra? Szuper! Akkor…

RAJT!  Milyen a jó rajt?
Röviden: A gyerek személyiségéből indul ki.

Biztosan te is gyakran tapasztalod, hogy a gyerekek néha nagyon különböznek egymástól. Vannak örökmozgók, üldögélők, bátrak, megfontoltak, félénkek és még hosszan folytathatnánk a sort. Ami működik az egyik gyereknél az könnyen lehet, hogy a másiknál nem válik be. És ez így van jól. Más és más dolgokkal lehet őket motiválni. Éppen ezért a személyre szabott támogatás és bátorítás a legjobb megoldás.

Ez a titka nemcsak a jó rajtnak hanem a könnyed, gyors célba érésnek is. Egyszóval: a teljes folyamatot lehetőleg alakítsd a gyermeked személyiségéhez!  Sok sikert!

Szobatisztaság ellenállás nélkül

“Kisfiam majdnem 3 éves volt és csak pelusba volt hajlandó kakálni. Megkaptuk a könyvet,eleinte úgy tűnt nem érdekli. Aztán minden nap legalább 2x elolvastuk. Két hét sem kellett hozzá és önszántából a bilibe kakált. Azóta nem kéri a pelust csak ráül a bilire vagy a wc-re kell ráültetni. Varró-Kiss Adrienn, Nyíregyháza”