Barion Pixel

Szobatisztaságra szoktatás NYÁRON

Sok szülőhöz hasonlóan, talán te is abban bízol, hogy az óvoda előtti utolsó nyár hozza majd meg az áttörést a szobatisztaság terén. A nyár sok szempontból valóban a legideálisabb időszak, hiszen ilyenkor több időt, türelmet és nagyobb figyelmet tudsz fordítani gyermekedre. Ráadásul a kicsi egész nap szaladgálhat pelenka nélkül és talán magától rájön, mennyivel kényelmesebb az élet pelenka nélkül. De…

…sok esetben a nyár (önmagában) nem oldja meg a pelenka-problémát. Miért? Mert a gyerekek megértése és hozzáállása nem feltétlenül változik az ideálisabb körülmények hatására.

Talán továbbra sem érti, pontosan mit is vársz tőle, hogy miért kell a bevált rendszeren változtatni, miért kell a játékot mindig félbehagyni és főleg miért vársz el tőle ilyen változtatást, ha a kistesó továbbra is pelenkát visel.

Számára ez a jelenlegi megoldás kényelmes és bevált. Éppen ezért úgy jó, ahogy van. Különösen, ha már sok kellemetlenség érte a témával kapcsolatban és torkig van a folytonos piszkálással.

Néha a szülők – amikor látják szertefoszlani a nyárhoz fűzött reményeiket – csalódottságukból eredően stratégiát váltanak: egyre elkeseredettebben akarják és erőltetik a szobatisztaságot. Ez pedig csak tovább ront az amúgy sem rózsás helyzeten…

Miért pont augusztusban vásárolnak a legtöbben Pá-Pá Pelus könyvet?

Egy kis belső infó: a legtöbb Pá-Pá Pelus könyvet éppen augusztusban vásárolják a szülők. Hogy miért? Mert júniusban még azt remélik, hogy a nyár majd hipp-hopp megoldja a pelusról leszoktatás kérdését. Augusztusra viszont már ott tartanak, hogy – utolsó szalmaszálként – bármilyen megoldásba belekapaszkodnak: hiszen szeptemberben kezdődik az ovi és gyermekük továbbra sem akar hallani sem biliről sem wc-ről.

4 dolog, amire szükség van a sikeres szobatisztasághoz

  1. Egyértelmű fiziológiás érettségre (napközben hosszabban száraz marad a pelusa, észleli a teste jelzéseit, képes a visszatartásra, stb)
  2. Elegendő ismeretre, könnyen érthető és befogadható formában
  3. Önbizalomra, hogy úgy érezze, erre ő is képes: elég okos és ügyes egy ilyen nagy lépéshez.
  4. Valamint a legfőbb hajtóerőre, ami a belső motiváció (a szobatisztaság az ő döntése, ő akar szobatiszta lenni!!!)

Ha ez mind rendben van, akkor rövid időn belül szobatisztává válik, mégpedig erőlködés és küzdelem nélkül – legyen nyár vagy akár éppen tél.

Szobatisztaság ellenállás nélkül

“Kisfiam majdnem 3 éves volt és csak pelusba volt hajlandó kakálni. Megkaptuk a könyvet,eleinte úgy tűnt nem érdekli. Aztán minden nap legalább 2x elolvastuk. Két hét sem kellett hozzá és önszántából a bilibe kakált. Azóta nem kéri a pelust csak ráül a bilire vagy a wc-re kell ráültetni. Varró-Kiss Adrienn, Nyíregyháza”