Barion Pixel

5+1 hasznos tipp, ha válogatós a gyermeked

"Ahogy anya etet, nemcsak a testi és lelki egészségünket, de még az ökológiai lábnyomunkat is meghatározza!"

Az nem kérdés, hogy minden szülő szeretné-e, hogy gyermeke egészséges legyen. Ennek egyik alapfeltétele a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás, továbbá az, hogy az étkezéssel kapcsolatosan egészséges viszonyt és szokásokat alakítsunk ki már a hozzátáplálás megkezdésétől. Ma már tudjuk, hogy az első élmények a közös étkezésekről és az első évek táplálása meghatározók a későbbi életünkre.

A kérdés inkább az, hogy mit tegyünk és mit ne annak érdekében, hogy válogatós gyermekünk önállóbb és az új ízekre nyitott, az étkezések során felfedező kedvű legyen.

Első tipp, a tudatos étkezés

A tudatos táplálkozás alapja az éberség, amely segít fókuszálni, az ételre és annak hatásaira koncentrálni. Segítségével könnyebben felismerheted, hogy mire van szükséged, és az elfogyasztott ételek milyen hatással vannak a közérzetedre, a hangulatodra, az energiaszintedre.
Tehát evés közben az ételre és az étkezésre koncentráljunk, és persze egymásra. Ne menjen közben a televízió, ne nyomkodjuk a telefonunkat és az asztalon az étkezéshez szükséges dolgok legyenek. Egészen picikkel is beszéljük meg az étkezést, mi micsoda, mi az, ami ízlett és mi nem, miért?

Tény: Ha evés közben az ételre figyelünk (emlékezni fogunk arra, hogy mit ettünk), akkor a következő étkezésnél kevesebbet fogunk enni, így ez fontos szerepet játszhat az elhízás megelőzésében.

Második tipp, az étel nem …

… jutalom, vigasz, vagy unaloműző! Hazánkban különösen jellemző, hogy jutalmazásra, ajándékozásra, vigaszként, vagy hogy elfoglalja magát a gyermek, élelmiszert „használunk” (csokoládé, bon-bon, nasi, keksz stb.). Ha visszagondolunk, gyermekkorunkban mi is sokszor hallottuk, hogy akkor kapunk csokit, hogy ha ezt vagy azt megcsináltunk. Igaz? Ezt alkalmazva az élelemhez érzelmi kötődés alakul ki és felnőttkorban saját magunkat, és sajnos gyermekeinket is hajlamosak vagyunk ugyanezzel a módszerrel, etetve jutalmazni, vigasztalni, s az így kialakult érzelmi (pozitív, vagy negatív) kötődés miatt gyermekünk válogatóssá válik. A másik véglet, amikor magunkat “büntetve” stressz hatására falunk, vagy unalmunkban eszünk. Ez azon felül, hogy torzítja az élelmiszer szerepét, káros egészségügyi, társadalmi hatásokat fejt ki.

Tény: Ha az ételeket érzelmekhez kötjük, akkor azzal negatívan befolyásoljuk a gyerekek étkezéshez való viszonyát.

Ne jutalmazz étellel! Helyette... Mutatjuk! Kattints a képre!

Harmadik tipp, a jó példa

Teljesen felesleges egy ételt rossznak, vagy jónak bélyegezni, mert így ugyanazt a hatást érjük el, mint amiről az előző tipp során írtunk, azaz ételek (negatív) érzelmekhez való társítását, a gyermek válogatóssá válik. Nem érdekes, hogy egy adott étel egészséges vagy nem (a gyerek számára), és főleg káros lehet úgy erkölcsileg minősíteni ételeket, hogy az rossz, bűn, csalás. Azt is teljesen felesleges egy gyereknek mondani, hogy a brokkoli milyen jó, hiszen teli van ilyen és olyan vitaminokkal, rostokkal és mennyire egészséges – ezzel sosem fogjuk meggyőzni arról, hogy egye meg.
Az egyetlen, ami hatásos, az az, ha gyakran kínáljuk válogatós gyermekünket egészséges ételekkel úgy, hogy közben mi is jóízűen esszük meg a többi zöldséggel, salátával, gyümölccsel együtt – tehát jó példát mutatunk.

Fontos: “Nem prédikációkkal nevelünk. A szülőnek úgy kell viselkednie, ahogy a gyerektől is elvárja, és ugyanolyan értékek szerint kell élnie, amilyen értékeket a gyerekének át szeretne adni.” – Ranschburg Jenő

Negyedik tipp, engedjük el a rossz szokásokat!

“….az utolsó falatig!” Ha visszaemlékszünk, gyermekkorunkban az óvodai, iskolai étkeztetésben bevett gyakorlat volt, hogy addig nem lehet visszavinni a tányért, amíg az ember gyereke meg nem ette az ételt – vagy annak jelentős részét. Ugyan így a magyar családok körében is sokáig tipikus elvárásnak számított, hogy a gyermek egye meg az ételt, ami a tányérján van. Ehhez az elváráshoz gyakran a „nem illik” jelzőt is kapcsolták, tehát ételt otthagyni illetlenség és sértés. Mi az üzenet? Az elfogyasztott étel mennyiségét ne a gyermek éhsége, testének jelzései irányítsák, hanem a látvány és az automatizmus (mennyi van a tányéron), rosszabb esetben a bűntudat elkerülésének a vágya (megsértődik a nagyi). Mivel jellemzően a gyermekek nem maguknak tálalnak, így az a szülői attitűd gyakorlatilag teljesen kiveszi a kontrollt a gyermek kezéből egy olyan alapvető működés kapcsán, amiben a testi érzéseinek figyelembevételén alapuló, saját – belső – kontrolljának kellene kialakulnia.

Fontos: „Adj szabadságot a gyerekednek! Adj teret a gyerekben rejlő kezdeményezőerőnek!” …mondta Rousseau. De Rousseau mást is mondott, amit már nem idéznek tőle olyan gyakran: adj keretet is – és ez a keret olyan szilárd legyen, mint a fal, semmiképp ne lehessen áttörni.
– Dr. Vekerdy Tamás

Hogyan tedd mindezt? Megmutatjuk! Kattints a képre!

Ötödik tipp, élvezzük!

A kiegyensúlyozott életmód egyik legfontosabb alapelve, hogy az étel ízletes, és hogy élvezni tudjuk azt. Törekedjünk arra, hogy minél több étkezést tudjunk közösen elkölteni a családdal, miközben megbeszéljük, hogy kivel, mi történt – belevonva azokat a babákat is a kezdetektől, akik még nem tudnak beszélni. Felejtsük el azt a butaságot, hogy magyar ember evés közben nem beszél
– írta Dr. Vekerdy Tamás, hozzátéve azt is, hogy a közös étkezés annyira fontos, hogy érdemes ezért korábban felkelni is, hiszen az evés és az étel megosztása közös öröm, és túlmutat az éhség csillapításán, a családban is fontos szerepe van. 

Tény: Azokban a családokban, ahol együtt esznek a gyerekek a szülőkkel, jóval több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak el, változatosabban esznek és többféle ételt próbálnak ki. Kutatások szerint az együtt étkező családoknál a gyerekkori elhízás kevesebb, ahogy a nassolás aránya is alacsonyabb.

+ 1 tipp, talán a legfontosabb!

Ha elakadtál, kérj segítséget!

Számos olyan könyvet találsz a boltokban, amely általánosságban foglalkozik a gyermekek helyes táplálásával, de ezek általában nem írják le azt, hogy mindezt hogyan vidd véghez. Mi most megmutatunk számodra egy eszközt, mellyel sikerülhet a válogatós gyermek szokásait jó irányba terelni.

A Hami-idő című könyv segítséget nyújt az étkezési szokások és az egészséges táplálkozás kialakításában. A Hami-idő könyvet nem találod meg a boltokban, nálunk viszont megrendelheted! Terítsünk meg, mossunk kezet, együnk zöldséget és gyümölcsöt. Használjuk a szalvétát és ne feledkezzünk meg a legfontosabb szabályról: minden ételt megkóstolunk. Lehet, hogy ízlelni fog. A gyerekekben természetes módon megvan a kíváncsiság és az önállóságra való törekvés.

Ez a könyv ebben támogatja gyermekedet, továbbá felkészít, motivál és lelkesít. Így közösen “írjátok meg” az Ő saját sikersztoriját.

... bővebben a könyvről ....

Források:
Porkoláb-Minarik Annamária: Jól enni és jól lenni. A családi étkezések pszichológiai előnyei
Vekerdy Tamás: Érzelmi biztonság
Okos Tímea: 10+10 tipp gyermekeink életre szóló egészségéért
Dr. Pászthy Bea PhD: Ahogy anya etet, nemcsak a testi és lelki egészségünket, de még az ökológiai lábnyomunkat is meghatározza