Barion Pixel

Cumi leszoktatás traumamentesen

Néhány egyszerű lépésben megmutatjuk, mikor és hogyan érdemes nekiállni a cumiról leszoktatásnak.

A cumitól megválni nagy kihívás lehet, de nem kell, hogy tortúra legyen. Sem a gyerekek, sem pedig a szülők számára. Fontos, hogy ne siettessük a dolgot. Egy lassabb folyamat ugyanis sokkal hatékonyabb lehet, mint a hirtelen változás.

De hogyan érdemes megkezdeni a cumiról való leszokást? Mikor jött el az ideje annak, hogy a gyermek megváljon kedvenc cumijától? Ebben a bejegyzésben a cumi leszoktatással kapcsolatban hoztunk néhány hasznos tippet.

Pá-pá cumi: meddig engedjük a cumizást?

Az első és egyben legfontosabb kérdés, mely minden szülőben felmerül: meddig egészséges az, ha a gyerekünk cumizik? Az válasz pedig az, hogy ez körülményektől függően változó lehet.

  • A legtöbb csecsemő erős szopási ösztönnel jön a világra, melynek elsődleges funkciója, hogy segítse őket a táplálkozásban. Kétéves kor környékén, mikor a gyermek elkezd függetlenedni az anyától, ez az ösztön átalakul egyfajta biztonságérzetté.
  • A cumizás lelki megnyugvást nyújt, hiszen azt az érzetet kelti a gyermekben, hogy nem távolodott el teljesen az anyától. Minden rendben, biztonságban van a nagy, ismeretlen világban. Ez az ösztön nagyjából 6 éves korig megmarad, annak ellenére is, hogy mértéke a korral egyre inkább csökken.
  • Éppen ezért a szakértők véleménye szerint, ha a gyermeket gyorsan szeretnénk leszoktatni a cumiról, érdemes azt még egyéves kor előtt elkezdeni. Ilyenkor ugyanis még nem alakul ki a lelki függőség, és habár a csecsemő több figyelmet igényelhet az átlagosnál, könnyebben képes lesz megszabadulni a cumitól.
  • A legnehezebb azonban 1-2 éves kor között megkezdeni a leszokást, hiszen ilyenkor a cumi fontos, nyugtató funkciót lát el egy átmeneti időszakban. Mivel 2 éves kor után az ösztön fokozatosan halványulni kezd, így ezután ismét hatékonyabb és egyszerűbb feladat lehet a cumi elhagyása.

Mit ne tegyünk a cumiról való leszokás érdekében?

A legfontosabb dolog, hogy semmiképp sem szabad a cumit egyik napról a másikra elvenni a gyermektől. Ennek oka, hogy a cumi nem csak egyszerű tárgy, sokkal inkább biztonságot adó eszköz. Segít a kiegyensúlyozott állapot elérésében, ezáltal pedig segíti a személyiségfejlődést. Éppen ezért, ha hirtelen válunk meg tőle, az előbb vagy utóbb, de problémákat okoz.

Ilyenkor a gyermek nehezebben alszik, napközben nyűgösebb lesz, és nehezebben képes megbirkózni a hétköznapok kihívásaival.

Hogyan lehet hatékony és traumamentes a cumi elhagyása?

A cumiról leszokás első lépéseként legjobb, ha a gyermek a napközben történő cumizást hagyja el. Ilyenkor fontos, hogy semmilyen szituációban ne adjuk oda a cumit a gyermeknek. Sem játék közben, sem pedig egy esetleges esés utáni sírás vagy napközbeni hiszti esetén. Lehet, hogy nem lesz egyszerű, de rövid idő után a cumi iránti vágy csökkenni fog. Ezekben a napokban több öleléssel, cirógatással, nagyobb odafigyeléssel, türelemmel segíthetünk gyermekünknek.

Amennyiben nappalra sikerül elhagyni a cumit, sok gyermek számára az esti alvás előtti cumizást már gyerekjáték maga mögött hagyni. Ilyen esetekben fontos, hogy kellemes, biztonságos környezetet teremtsünk a gyermek számára, hiszen ne feledjük: a cumi a komfortérzet megteremtésére szolgáló eszköz. Olvassunk hosszabb, érdekesebb mesét lefekvéskor, mely segít elterelni a csöppség gondolatait a cumizásról, vagy mutassuk meg neki a Pá-Pá Cumi könyvet.

A cumitól való kíméletes és hatékony megválás kulcsszavai tehát:

  • a fokozatosság
  • és az extra adag türelem.

Ezt szem előtt tartva könnyedén magunk mögött hagyhatjuk ezt a mérföldkövet is.

Megválás a cumitól trauma nélkül

“A könyv megérkezése után pár héttel a lányom egyik reggel mondta, hogy nem kell már neki a cumi. Régóta beszéltünk már róla, de a könyv is biztos hatással volt rá. Köszönjük”